ßßß Cookit - przepis na Babka z adwokatem i rodzynkami

Babka z adwokatem i rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Opis:
Pyszna babka. Polecam.
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 0,75 kostek
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 1 sztuk
olej 0,5 szklanek
adwokat 0,5 szklanek
jajka 5 sztuk
mąka tortowa 1,75 szklanek
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
rodzynki 70 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 80 gramów
lukier żółty 1 sztuk
Wykonanie:
W rondlu, na małym ogniu zagotować, margarynę, olej, cukier, alkohol, cukier waniliowy oraz 2 łyżki wody. Przestudzona masę wymieszać z żółtkami oraz mąkami wymieszanymi z proszkiem do pieczenia. Dodać wymoczone, osączone, obtoczone w mące ziemniaczanej rodzynki i wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z pianą ubitą na sztywno z białek z dodatkiem szczypty soli. Ciasto przełożyć do wąskiej, podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach, wystudzić. Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimna babkę. Całość grubo obsypać posiekana skórką pomarańczową.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10420/Babka-z-adwokatem-i-rodzynkami