ßßß Cookit - przepis na Babka z rodzynkami

Babka z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 20
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
lukier 1 sztuk
rodzynki 0,5 szklanek
sok z cytryny 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek stołowych
mąka ziemniaczana 0,75 szklanek
mąka 1,75 szklanek
cukier 1 szklanek
margaryna 1 sztuk
jajka 5 sztuk
ozdoby z marcepanu według uznania
Wykonanie:
Na puszystą masę utrzeć żółtka z cukrem, a potem z miękka margaryną. Stopniowo dodawać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Na koniec delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Wymieszać z wymoczonymi, osaczonymi rodzynkami. Przełożyć do wysmarowanej, obsypanej bułka formy na babkę i piec ok. 60 minut w 180 stopniach.
Lukier przygotować w/g przepisu na opakowaniu i oblać nim zimn a babkę oraz udekorować marcepanowymi kwiatkami.
Uwagi:
Sok cytrynowy można zastąpić octem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/10463/Babka-z-rodzynkami