ßßß Cookit - przepis na PUSZYSTY BISZKOPT Z 6 JAJ

PUSZYSTY BISZKOPT Z 6 JAJ

nazwa

Wykonanie

Dobry i wysoki biszkopt to podstawa kiedy robimy tort. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty, szybki w wykonaniu a pieczemy go zaledwie 30 minut. Wychodzą trzy blaty. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy 20 minut zanim go wyciągniemy, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia.
SKŁADNIKI:
6 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 łyżki octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mąki tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubijamy na sztywno mikserem, dalej ubijając dodajemy cukier. W miseczce mieszamy żółtka z octem i proszkiem do pieczenia ( żółtka raptownie zaczną rosnąc ) wlewamy je do ubitej piany, mieszamy. Wsypujemy wymieszane mąki, delikatnie mieszamy i wlewamy ciasto do tortownicy o wymiarach 25/25, wysmarowanej oliwą i wyspanej bułką tartą.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 * C , przez 30 minut. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki od piekarnika i studzimy biszkopt.
Możemy go również upiec w formie prostokątnej, biszkopt będzie niższy ale również da się go przekladac masami.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/02/puszysty-biszkopt-z-6-jaj.html