Puszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek.Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą100 g mąki ziemniaczanej100 g mąki pszennej200 ml oleju200 ml ajerkoniaku200 g cukru pudru4 duże jajka3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru waniliowegomąka do oprószenia formyopcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracjiWykorzystany sprzętExtra Szef TupperwarePrzygotowanieWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejMąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym za pomocą lejka dołączonego do Extra Szefa Tupperware stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze chwilę ucierać.Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.Smacznego :)