ßßß Cookit - przepis na Babka z ajerkoniakiem

Babka z ajerkoniakiem

nazwa

Wykonanie

Puszysta, wilgotna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka z ajerkoniakiem to doskonała propozycja na wiosenny podwieczorek.
Składniki - proporcje na 3 małe formy lub 1 dużą
100 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
200 ml oleju
200 ml ajerkoniaku
200 g cukru pudru
4 duże jajka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
mąka do oprószenia formy
opcjonalnie skórka pomarańczowa i rodzynki do dekoracji
Wykorzystany sprzęt
Extra Szef Tupperware
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszać ze sobą i z proszkiem do pieczenia.
Jajka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę po czym za pomocą lejka dołączonego do Extra Szefa Tupperware stopniowo dodawać olej i ajerkoniak. Na koniec dodać wymieszane mąki i jeszcze chwilę ucierać.
Formę na babkę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą, Masę przelać do formy i piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Smacznego :)
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/03/babka-z-ajerkoniakiem.html