ßßß Cookit - przepis na Babeczki na parze

Babeczki na parze

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj znowu coś zaczerpnięte z kuchni japońskiej. Moja słodka kolacja- babeczki na parze. Robi się je ekspresowo i równie ekspresowo znikają :--) Bo najpyszniejsze są jeszcze na ciepło.
Na podstawie przepisu z książki "Kantan tezukuri -Hotcake mix- de mainichi no oyatsu&pan" (Daily breads and sweets made with hotcake mix) Ishizawa Kiyomi
★ Babeczki na parze ★
Składniki:
/na 8 babeczek/
150g mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
1/2 szkl. mleka
1 łyżka oleju
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i przełożyć do foremek- najlepiej silikonowych papilotek. Gotować pod przykryciem na parze przez 12 minut (można w specjalnym garnku do gotowania na parze albo na sitku wsadzonym do zwykłego garnka). Przed wyjęciem sprawdzić je patyczkiem, czy są gotowe.
Do niektórych babeczek dodałam kakao, w niektórych pomieszałam dwa rodzaje ciasta. Najlepiej smakują na ciepło, np. z konfiturą :--)
Źródło:http://bardzoslodkie.blogspot.com/2012/01/babeczki-na-parze.html