Wykonanie
Zawsze zachwycałam się pięknie wyrośniętymi muffinami, które kupowałam w cukierniach. Głównie w CupCake Bakery w
Krakowie byłam zaskoczona jak pulchne mogą być babeczki. Szukałam przepisu idealnego i chyba
mogę powiedzieć, że był to mój cel - znalezienie takich proporcji, które sprawią, że moje muffiny będą puszyste i sprężyste. Nadchodzące święta były idealnym pretekstem, aby ponownie upiec kilka sztuk i przekonać się czy tym razem uda mi się zbliżyć do celu. Z każdą minutą, którą ciasto spędzało w piekarniku utwierdzałam się w przekonaniu, że w końcu dałam radę! Dlatego musiałam się z
Wami podzielić tym przepisem. Pyszne, pulchne, a przy tym takie słodkie.. Raz do roku można, a co!
Składniki na 12 sztuk:2 szklanki
mąki3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru waniliowego1/3 szklanki
oleju1 szklanka
mleka2
jajkaPrzygotowanie:Nie lubię zabawy w "składniki suche osobno, mokre osobno", dlatego Wam również odradzam. Wszystkie składniki wsypać do wysokiej miski i połączyć przy użyciu miksera. Ciasto zostanie dodatkowo spulchnione powietrzem, które dostanie się do niego podczas miksowania. Papilotki wypełnić masą po brzegi i piec w piekarniku w temperaturze 190C przez 20-25 minut.Smacznego!