Wykonanie
U mnie na Śląsku na naleśniki
mówi się „Ajerkuchy”, czyli jak po niemiecku Eierkuchen :)Takie typowe Ajerkuchy, różnią się od typowych naleśników, tym że są słodkie i puszyste. Konsystencją trochę przypominają
biszkopt. Jak większość naleśników można je piec na tłuszczu lub bez. Najlepsze są na niewielkiej ilości
oleju, powstaje wtedy taka pyszna i chrupiąca obwódka.
Składniki:2
jajka1/3 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowego1 szklanka
mleka (w temperaturze pokojowej)*2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:
Olej do smażenia* Używając
mleka w temperaturze pokojowej lub letniego,
mąka lepiej się zmiesza z resztą ciasta i nie powstaną z niej trudne do rozmieszania grudki, które lubią powstawać, gdy użyjemy zimnego
mleka.
Jajka miksujemy z
cukrem i
cukrem waniliowym, następnie dodajemy
mleko i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy tak długo, aż nie będzie żadnych grudek. Ciasto jest dość tęgie, ma konsystencję gęstej
śmietany.Z gotowego ciasta smażymy na rozgrzanej patelni naleśniki, które można podawać z
owocami,
bitą śmietaną lub innymi dodatkami.
R E K L A M A