Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 20(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 6SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 2 szklanek
mąka ziemniaczana 0.6 szklanek
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
cukier 1 szklanek
cukier waniliowy 10 gramów
adwokat 0.5 szklanek
olej 0.5 szklanek
margaryna 237.5 gramów
kakao 1.5 łyżek stołowych
ajerkoniak 2 łyżek stołowych
mleko 1 łyżek stołowychWykonanie:
Margarynę (0.75 kostki),
olej,
cukier (0.75 szklanki),
cukier waniliowy i
alkohol zagotować na małym ogniu, ciągle mieszając. Do wystudzonej masy dodać
żółtka i
mąki wymieszane z proszkiem, dobrze wszystko połączyć. Na końcu dodać pianę ubitą na sztywno i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy z kominem, wysmarowanej i obsypanej
bułką tartą. Piec ok. 60 minut w 180stopniach.Przygotowanie polewy: do rondelka dać
kakao,
cukier (0.25 szklanki),
mąkę ziemniaczaną (1 łyżka),
mleko,
ajerkoniak,
margarynę (50 g) i podgrzewać, mieszając, aż zgęstnieje.Zimną babkę oblać ciepłą polewą i obsypać wiórkami kokosowymi.Ciasta i DeseryWielkanocKomentarze:Autor:
BeciaData: 2009-02-08Do tej babki
daje się 5
jajek.Autor: kucharka23Data: 2009-02-05W składnikach nie ma uwzględnionej ilości
jajek. Skąd wiem, ile mam dodać
żółtek do masy, aby ciasto wyszło jak najlepsze ?Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: