ßßß Cookit - przepis na FALE DUNAJU

FALE DUNAJU

nazwa

Wykonanie

Została mi dosłownie garści wiśni więc musiałam zrobić Fale Dunaju, uwielbiam to ciasto właśnie ze świeżymi owocami. Nie twierdze ze wiśnie mrożone lub z komputu się nie nadają, ale świeże prosto z drzewka nadaje ciastu niepowtarzalnego aromatu.
Ciasto
5 jaj, 2 szklanki mąki, 150 ml mleka, 150 ml oleju, szklanka cukru, cukier waniliowy,
2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500 g wiśni
Krem:
2 jajka, 250 g margaryny, szklanka cukru, cukier waniliowy. Kakao do dekoracji
Ciasto:
Żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać ciągle ubijając, stopniowo dodawac mleko oraz olej. Gdy masa się połączą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao + 2 łyżki mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut
Krem
Jajka miksować z cukrem i cukrem waniliowym na parze wodnej do czasu aż masa jajeczna potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać do innego naczynia aby cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować masłozrobi się puszyste, cały czas miksując masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować
Źródło:http://rarossa.blogspot.com/2013/07/fale-dunaju.html