Wykonanie
Została mi dosłownie garści
wiśni więc musiałam zrobić Fale Dunaju, uwielbiam to ciasto właśnie ze świeżymi
owocami. Nie twierdze ze
wiśnie mrożone lub z komputu się nie nadają, ale świeże prosto z drzewka nadaje ciastu niepowtarzalnego aromatu.Ciasto5 jaj, 2 szklanki
mąki, 150 ml
mleka, 150 ml
oleju, szklanka
cukru,
cukier waniliowy,2 łyżki
kakao, 2 łyżeczki
proszku do pieczenia, 500 g
wiśniKrem:2
jajka, 250 g
margaryny, szklanka
cukru,
cukier waniliowy.
Kakao do dekoracjiCiasto:
Żółtka ubić z
cukrem, dodać
mąkę z
proszkiem do pieczenia i wymieszać ciągle ubijając, stopniowo dodawac
mleko oraz
olej. Gdy masa się połączą dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy 2 łyżki
kakao + 2 łyżki
mleka. W oddzielnej misce ubić sztywną pianę z
białek i podzielić na pół dodać do jasnej i ciemnej masy delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować tłuszczem). Na spód wylewamy jasne ciasto, następnie ciasto ciemne. Na wierzchu układamy
wiśnie. Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minutKrem
Jajka miksować z
cukrem i
cukrem waniliowym na parze
wodnej do czasu aż masa jajeczna
potroi swoją objętości (około 15 minut). Tak powstałą masę najlepiej przelać do innego naczynia aby cokolwiek przestygła. W oddzielnym naczyniu zmiksować
masło aż
zrobi się puszyste, cały czas miksując
masło dodawać po łyżce masę jajeczną, miksować do czasu połączenia się wszystkich składników. Powstały krem wyłożyć na ciasto i dowolnie udekorować