Wykonanie
Absolutna harmonia smaków: słodkiego i wytrawnego,
owoców i warzyw, niewiarygodna wręcz kruchość
mięsa, które po prostu rozpływa się w ustach a do tego puszysty
kuskus - trudno wyobrazić sobie lepiej skomponowaną potrawę. Piszę to bez skrępowania, gdyż przepis nie jest moim dziełem. W
sumie szkoda, bo chciałabym stworzyć w życiu coś tak doskonałego.:) Ale teraz cieszę się, że mam chociaż sposobność zaprezentować i polecić taki delikates, w dodatku w wymarzonych do tego okolicznościach.:)Połączenie
mięsa,
warzyw i owoców, przy czym, co ważne - na słodko, jest dla narodów północno-zachodniej Afryki bardzo typowe; nieraz zdarzało mi się słyszeć, że Arabowie jedzą "
mięso z
dżemem". W mojej opinii to niezwykle ciekawy mariaż, który na pewno warto przetestować. Ja zrobiłam to wręcz z zapałem, bo bardzo lubię wszelkie
mięsno -
owocowe zestawienia, co zresztą udowodniłam ostatnio serwując po kolei ->
kurczaka ze
śliwkami, ->
wieprzowinę z
jabłkami i ->
kurczaka z
ananasem .Wartość energetyczna naszej potrawy ma szansę wynieść nie więcej niż ok. 1500 kcal, oczywiście, jeżeli zadbamy o to, żeby
jagnięcina czy też
wołowina do niej użyta była naprawdę chuda. Mnie udało się wczoraj kupić właśnie taką super chudą
łopatkę (z której i tak wycięłam jeszcze jakieś 100 g białego), niemniej w
polskich sklepach chude
mięso to jednak wciąż rzadkość. Podobnie jak rzadkie, a właściwie wręcz niespotykane, jest oznaczanie zawartości tłuszczu w oferowanych do sprzedaży mięsach i wędlinach.Myślę, mam głęboką nadzieję, że kiedyś dojdziemy i do tego.:)A na razie, jeśli chcemy schudnąć, kupując
mięso bądźmy po prostu czujni.Jak te...no... Ważki.;)Składniki:
450 g
jagnięciny pokrojonej na kawałki wielkości kęsa /użyłam
łopatki wołowej/1 łyżeczka mielonego
cynamonu1 łyżeczka mielonej
kolendry1 łyżeczka mielonego
kminu rzymskiego2 łyżeczki
oliwy z oliwek1 drobno posiekana
czerwona cebula1 zgnieciony ząbek
czosnku400 g
pomidorów z puszki w kawałkach2 łyżki
koncentratu pomidorowego125 g mięsistych,
suszonych moreli1 łyżeczka
cukru300 ml
bulionu warzywnegosólpieprz1 pęczek świeżej
kolendry do przybrania /użyłam
natki pietruszki /Wykonanie:W średniej wielkości misce połącz ze sobą
cynamon,
kolendrę,
kmin i
oliwę, następnie dokładnie obtocz w nich
mięso.Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.Wrzuć na patelnię
wołowinę i smaż ją na dużym ogniu 4-5 minut, do zrumienienia, po czym usmażoną przełóż do naczynia do zapiekania z przykrywką.Zmniejsz ogień do średniego i na patelnię wrzuć
cebulę,
czosnek,
pomidory i koncentrat. Smaż wszystko ok. 4 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj
morele,
cukier,
bulion,
sól i
pieprz, i doprowadź całość do wrzenia.Polej
mięso sosem (nie mieszaj), przykryj i piecz 1 godzinę, po czym zdejmij pokrywkę i piecz całość jeszcze 5 minut.Przed podaniem posyp potrawę grubo posiekaną
kolendrą.Z czym podawać: