Wykonanie
Pieczone
pomidory z
czosnkiem i
czerwoną cebulą nadają zupie niepowtarzalnego smaku. Zupa jest gęsta i bardzo aromatyczna. Można ją serwować na ciepło lub zimno z chrupiącymi grzankami lub
groszkiem ptysiowym.Składniki: (dla 3-4 osób)1 i 1/2 kg
pomidorów2 średnie
czerwone cebule4 ząbki
czosnku5 łyżek
oliwy z oliwek400-500 ml gorącego
bulionu warzywnego lub
mięsnegosólpieprz3-4 kromki
białego pieczywaPrzygotowanie:
Pomidory myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wycinamy twarde części przy szypułkach.
Cebule obieramy, kroimy na pół. Ząbki
czosnku zostawiamy w łupinkach. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy warzywa, które solimy 2-3 szczyptą
soli i skrapiamy 3 łyżkami
oliwy. Warzywa pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.Upieczone
pomidory,
cebule i wyciśnięty z łupinek miąższ
czosnku przecieramy przez gęste sito (skórki i pestki wyrzucamy) lub warzywa miksujemy w blenderze. Przetarte
pomidory przekładamy do garnka i zalewamy
bulionem (ilość
bulionu dozujemy w zależności jak gęstą chcemy otrzymać zupę). Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.Grzanki: Kromki
chleba kroimy w niezbyt dużą kostkę i na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami
oliwy podsmażamy grzanki na złoty kolor.Zupę-krem podajemy na ciepło lub zimno z grzankami lub
groszkiem ptysiowym.Źródło: Moje Smaki Życia, Nr 8/2013Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u