ßßß
Są takie przepisy, do których aż chce się wracać!Smaczne, łatwe i w dużej mierze robią się same.Jednym z nich jest rolada z indyka zawijana w szynkę parmeńską. Ma ona jeszcze tę zaletę, że jest bardzo wszechstronna. Podana na gorąco będzie wspaniałym daniem na obiado-kolację, na zimno może służyć jako wędlina i dodatek do sałatek. Dodatkowo, za każdym razem można użyć innego farszu.Wielkim Waszym uznaniem cieszy się nieustająco rolada nadziewana szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami . Dzisiaj proponuję wersję a’la cordon blue, czyli z szynką i żółtym serem. Dodatkową ozdobę stanowi podpieczona gałązka pomidorków koktajlowych, która dodaje nie tylko urody ale i dużo smaku :)Składniki: (4-6 porcji)2 polędwiczki z indyka (lub 1 duży filet z piersi indyka)4 plastry szynki gotowanej4 plastry ostrego żółtego sera8-10 plastrów szynki parmeńskiej (lub innej podobnej)oliwagałązka pomidorów koktajlowych
Wykonanie:Polędwiczki nadkroić wzdłuż i rozłożyć jak „książkę”. Oprószyć pieprzem. (Uwaga: Nie solić, bo szynka wewnątrz i na zewnątrz doda wystarczającą ilość słonego smaku.)Na środku ułożyć plastry szynki gotowanej i żółtego sera. Mięso ścisło złożyć/zrolować. Na desce rozłożyć plastry szynki parmeńskiej i zawinąć w nie rolady z indyka. (Tutaj ilustracja fotograficzna do podobnego przepisu.) Posmarować dookoła oliwą i ułożyć w dużym płaskim naczyniu żaroodpornym.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, obok mięsa ułożyć gałązkę pomidorów koktajlowych i piec kolejne 20 minut. (Uwaga: Jeśli zdecydujecie się piec 1 duży filet z indyka, czas pieczenia wynosi odpowiednio 30 minut i 25 minut.)Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku na 5 minut aby „doszło”.Smacznego :)