Wykonanie
Pomidory pieczone w piekarniku to pyszna przystawka.Można je podawać na ciepło i na zimno. Są pysznym dodatkiem do
mięsa , ryb,
wędlin i
serów. Można wykorzystać je jako dodatek do kanapek, róznego rodzaju past, zup ,czy
sosów. Doskonale łączą się z
makaronem , ale smakują również samodzielnie z dodatkiem
pieczywa.
Pomidory pokroić na połówki i ułożyć na blaszce wyłożnej papierem do pieczenia/ skórką do dołu/. Skropić delikatnie
octem winnym, posypać
brązowym cukrem, mieszanką suszonych przypraw /rozmaryn,
tymianek,
oregano, bazylia/ i
solą. Skropić / dość obficie/
oliwą z oliwek. Piec ok.40 minut w temperaturze 200 st.C. Czas pieczenia zależy od wielkości i soczystości
pomidorów.
Pomidory należy piec do momentu, gdy ich brzegi przyrumienią się , a środki nadal pozostaną jędrne.
Pomidory można piec dłużej w znacznie niższej temperatyrze , a po wystudzeniu zdjąć skórkę , przełożyć do słoika i zalać
oliwą.
Pomidory zapiekane z pesto
bazyliowym..........
i z pesto
pietruszkowym.......