ßßß Cookit - przepis na Przecier pomidorowy zalewany oliwą

Przecier pomidorowy zalewany oliwą

nazwa

Wykonanie

Pomidory myję i kroje na ćwiartki, wrzucam do garnka o grubym dnie i gotuję często mieszając, pomidory mają się rozgotować
Jeszcze gorące przelewam stopniowo na sitko ( używam tzw.przecieraka ) i przecieram pomidory do garnka, lekko solę i gotuję przetartą masę ponownie
Wrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam na wierzch po 2 łyżki oliwy i zakręcam dekielkami
Przykrywam wszystkie słoiki kocem do zupełnego wystygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.
Tak przygotowanych przetworów już nie pasteryzuję.
Pomidory w słoje wkładam również tak.
Moje uwagi:
Słoje jak i dekielki powinny być idealnie czyste i suche. Nalewamy wrzący przecier , a na jego wierzch oliwy tak by zakrywała całkowicie przecier. słoje przykrywamy zakręcając mocno dekielki.
Dekle gotuję we wrzątku, wyjmuję szczypcami i wycieram suchą, czystą ściereczką. Takimi przykrywam słoje. Uważać, by nad powierzchnią oliwy nie było resztek przecieru !
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2015/08/przecier-pomidorowy-zalewany-oliwa.html