Wykonanie
Pomidory myję i kroje na ćwiartki, wrzucam do garnka o grubym dnie i gotuję często mieszając,
pomidory mają się rozgotowaćJeszcze gorące przelewam stopniowo na sitko ( używam tzw.przecieraka ) i przecieram
pomidory do garnka, lekko
solę i gotuję przetartą masę ponownieWrzący przecier przelewam do czystych słoiczków, wlewam na wierzch po 2 łyżki
oliwy i zakręcam dekielkamiPrzykrywam wszystkie słoiki kocem do zupełnego wystygnięcia, a najlepiej do dnia następnego.
Tak przygotowanych
przetworów już nie pasteryzuję.
Pomidory w słoje wkładam również tak.Moje uwagi:Słoje jak i dekielki powinny być idealnie czyste i suche. Nalewamy wrzący przecier , a na jego wierzch
oliwy tak by zakrywała całkowicie przecier. słoje przykrywamy zakręcając mocno dekielki.Dekle gotuję we wrzątku, wyjmuję szczypcami i wycieram suchą, czystą ściereczką. Takimi przykrywam słoje. Uważać, by nad powierzchnią
oliwy nie było resztek przecieru !