Wykonanie
Chuda, ale nie sucha…Bez konserwantów i „polepszaczy” smaku…Dziecinnie prosta…Robi się sama…Taka jest moja dzisiejsza propozycja na domową
wędlinę z piersi kurczaka :)Gorąco polecam!Składniki:1 cała
pierś z kurczaka (czyli 2 filety)
sól i
pieprz1 łyżka
oliwydodatki smakowe:*1-2 łyżki ulubionych suszonych
ziół (np.
tymianek,
majeranek,
rozmaryn,
zioła prowansalskie)i/lub1-2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1 ząbek
czosnku*Uwaga:Ja użyłam mieszanki
majeranku, ostrej i
słodkiej papryki. Smak wyszedł bardzo dobry. Następnym razem planuję jednak pominąć
zioła i upiec filety przyprawione jedynie słodką i
ostrą papryką oraz może odrobiną
czosnku. Chcę aby smak różnił się zasadniczo od tradycyjnego pieczonego
schabu. Będzie ciekawiej :)dodatkowo:folia aluminiowaWykonanie :
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podzielić na dwa filety. Każdy posmarować
oliwą, oprószyć
solą,
pieprzem i wybranymi
przyprawami.Oba filety złożyć razem (na odwrót; grubszy koniec jednego fileta ułożyć na cieńszym drugiego)**, tak aby powstał w miarę równej grubości „wałek”. Zawinąć mocno w 3 warstwy folii aluminiowej i wstawić do lodówki na 8-12 godzin (np. na całą noc).**Uwaga:Złożenie filetów i ścisłe owinięcie folią nie gwarantuje, że
wędlina nie będzie się w czasie krojenie dzieliła na dwie części. Natomiast dzięki temu zabiegowi „pieczeń” będzie miała w miarę jednakową grubość co zapobiegnie przesuszeniu cieńszego końca lub niedopieczeniu grubszego ;)Piekarnik rozgrzać do 190-195 stopni. Włożyć zawinięte w folię filety i piec 20 minut (25 minut w przypadku bardzo dużych filetów). Po tym czasie piekarnik wyłączyć, a filety pozostawić w środku do czasu aż zupełnie wystygną. Dodatkowo schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.Podawać na zimno jako
wędlinę, pokrojoną w cienkie plasterki. Pasuje wspaniale jako dodatek do sałatek.Smacznego :)