Wykonanie
Nie ma nic prostszego i lepszego: bierzemy
kurczaka, przyprawiamy, marynujemy i pieczemy. A
potem oprócz obiadu mamy fantastyczny dodatek do kanapek, sałatki lub samodzielną przekąskę. Dzięki uprzedniemu marynowaniu jest soczyste i bardzo aromatyczne. A najważniejsze jest to, że wiemy, co jemy!
Składniki:- podwójna
pierś z kurczaka,-
oliwa z oliwek (może być smakowa, ja użyłam z
papryczką chili oraz zwykłej),-
przyprawy:
sól grubo mielona,
pieprz,
czosnek (granulowany lub przeciśnięty ząbek),
papryka ostra, suszone lub świeże
zioła:
tymianek,
lubczyk,
majeranek.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, pozbywamy ją błonek. W miseczce przygotowujemy marynatę ze wszystkich podanych składników. Przypraw powinno być sporo, by
mięso było odpowiednio aromatyczne. Gotową marynatą dokładnie nacieramy
mięso, a następnie w miseczce, w której była umieszczamy
mięso i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok. 30 minut - czas pieczenia zależy od wielkości
mięsa; jeśli będzie wyglądało z wierzchu na upieczone, warto przekroić je w środku i sprawdzić, czy jest gotowe). Podajemy do obiadu (np. w sosie), jako
wędlinę do kanapek lub w
sałatce. Smacznego!