ßßß Cookit - przepis na Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka

nazwa

Wykonanie

Nie ma nic prostszego i lepszego: bierzemy kurczaka, przyprawiamy, marynujemy i pieczemy. A potem oprócz obiadu mamy fantastyczny dodatek do kanapek, sałatki lub samodzielną przekąskę. Dzięki uprzedniemu marynowaniu jest soczyste i bardzo aromatyczne. A najważniejsze jest to, że wiemy, co jemy!
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka,
- oliwa z oliwek (może być smakowa, ja użyłam z papryczką chili oraz zwykłej),
- przyprawy: sól grubo mielona, pieprz, czosnek (granulowany lub przeciśnięty ząbek), papryka ostra, suszone lub świeże zioła: tymianek, lubczyk, majeranek.
Pierś z kurczaka dokładnie myjemy, pozbywamy ją błonek. W miseczce przygotowujemy marynatę ze wszystkich podanych składników. Przypraw powinno być sporo, by mięso było odpowiednio aromatyczne. Gotową marynatą dokładnie nacieramy mięso, a następnie w miseczce, w której była umieszczamy mięso i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. Następnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (ok. 30 minut - czas pieczenia zależy od wielkości mięsa; jeśli będzie wyglądało z wierzchu na upieczone, warto przekroić je w środku i sprawdzić, czy jest gotowe). Podajemy do obiadu (np. w sosie), jako wędlinę do kanapek lub w sałatce. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/06/pieczona-piers-z-kurczaka.html