Wykonanie
Ostatnio wolę
wędlinę robiona domowymi sposobami ;)Rz do roku udawało mi się zdobywać nawet
kiełbasę słoikową z własnego wyrobu, ale ten rok jakoś nie zapowiada się na takie smakołyki....Musze się też przyznać, ze jestem przyzwyczajona do
wędlin z tzw. własnego wyrobu, bo mieszkając w małym miasteczku takie szanse istnieją;)Teraz przesiaduję jednak w Bydgoszczy i nie znam miejsc z aż tak "zdrowym" jedzeniem, wiec sama piekę sobie jakiś
schab lub
karkówkę i zjadam z kanapkami;)
Składniki:
schab (ok 0,5 kg)2 ząbki
czosnkusólpieprzmajeranekzioła prowansalskiepapryka słodkapapryka ostraPrzygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i usunąć niezbędna błonę.Natrzeć je
solą,
czosnkiem i mieszanka
ziół. przykryć folia spożywczą i pozostawić na 24h w lodówce.
Mięso włożyć do woreczka do pieczenia i włożyć do piecyka nagrzanego do 200st CPiec ok 45-60 minut, aż
mięso skruszeje.
Mięso można po upieczeniu podawac do kanapek lub kroic w grubsze kawałki i podawać na obiad (jak ja na zdjęciu)Smacznego ;)