ßßß Cookit - przepis na ŁOSOŚ PIECZONY Z BROKUŁEM

ŁOSOŚ PIECZONY Z BROKUŁEM

nazwa

Wykonanie

3 x B :)
Bardzo prosty, Bardzo smaczny i Bardzo szybki przepis na pieczonego łososia.
Przepis zaczerpnięty z magazynu Good Food (wrzesień 2012).
Uwaga:)
Chcę być z Wami szczera… Danie duże ładniej prezentuje się na surowo niż upieczone. Jest bowiem bardziej kolorowe. W trakcie pieczenia łosoś blednie, a brokuły tracą częściowo swój intensywnie zielony kolor.
Jednocześnie, finalny smak całego dania absolutnie rekompensuje braki w urodzie :)
Składniki: (4 porcje)
4 filety z łososia (ze skórą lub bez)*
1 mała główka brokuła (lub 1/2 dużej)
sok z 1/2 cytryny
1/2 cytryny pokrojona na cząstki (wraz ze skórą)
2-3 łyżki posiekanej cebuli dymki i/lub grubego szczypioru
2 łyżki sosu sojowego
oliwa
*Uwaga: Ja, zamiast filetów, zrobiłam szaszłyki, z kawałków łososia, które pozostały z produkcji „ sushi „.
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni.
Łososia pokroić na filety i usunąć ości (pisałam o tym tutaj). Każdy delikatnie oprószyć solą i białym pieprzem.
Brokuł podzielić na części. Opłukać wodą i gdy nadal jest mokry oprószyć delikatnie solą.
Duże, płaskie naczynie żaroodporne posmarować cienko oliwą. Ułożyć w nim filety z ryby, cząstki brokuła, kawałki cytryny i posypać połową dymki/szczypioru.
Całość polać sokiem z cytryny i skropić/spryskać oliwą. Wstawić do gorącego piekarnika i piec 15 minut.
Wyjąć, skropić sosem sojowym i wstawić z powrotem do piekarnika na 10-15 minut, do czasu aż łosoś będzie upieczony.
Przed podaniem posypać resztą dymki/szczypioru.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2012/12/18/losos-pieczony-z-brokulem