Wykonanie
Danie wykonane w ramach testowania ciabatty do opieku firmy Dan
Cake. O walorach
smakowych ciabatty można przeczytać TUTAJ .Oprócz zjedzenia zwykłych kanapek, przyrządziłam również
sałatkę, którą widzialam w jednym z programów kulinarnych na kuchnia+.Składniki dla 2 osób:pół ciabatty do opieku Dan
Cake1
czerwona papryka10
pomidorków koktajlowychgarść
bazyliipół pęczka
dymki ze
szczypiorkiemmała
cebula4 łyżki
oliwy z oliwekpo łyżeczce kremowego balsamico
cytrynowego i pepperoccinoCiabattę pokroić na kromki, zwilżyć
oliwą i zapiec na grzanki w piekarniku albo na patelni grillowej.
Paprykę opiec w piekarniku do sczernienia skórki, włożyć ciepłą do woreczka foliowego (łatwiej wtedy schodzi skórka), zdjąć skórę, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy z oliwek, wrzucić poszarpaną na małe kawałki
bazylię (połowę garści) i
pomidorki koktajlowe, podsmażyć przez około 3 minuty.Do dużej miski wrzucić grzanki połamane na kawałeczki, pokrojoną
paprykę,
cebulę,
szczypiorek, podsmażone
pomidorki i pozostałą
bazylię, polać 2 łyżkami
oliwy, balsamico, wymieszać i podawać bez zwłoki...Smacznego!