ßßß Cookit - przepis na Tatar z łososia z awokado

Tatar z łososia z awokado

nazwa

Wykonanie

Wiecie jaki jest plus mieszkania nad morzem? Tak, świeże ryby. Niedawno wpadł mi kawałek świeżego łososia bałtyckiego. Z części był pyszny obiad, zaś z pozostałej części zrobiłem tatara z awokado, do którego przymierzałem się od dłuższego czasu. Zrobiłem go w wersji trochę po japońsku, ale był bardzo smaczny.
Składniki :
- 600 g filetu z łososia bez skóry
- 1 awokado
- 40 ml sosu sojowego
- 40 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 cytryna
- 1,5 cebuli
- sól
Przygotowanie :
1. Łososia filetujemy i ściągamy skórę. Wyjmujemy za pomocą pęsety wszystkie możliwe ości.
2. Rybę bardzo drobno siekamy i przedkładamy do miseczki.
3. Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wrzucamy ją do łososia.
4. W szklaneczce mieszamy sos sojowy, chrzan i oliwę z oliwek oraz sól. Całość przelewamy do ryby z cebulą i dokładnie mieszamy.
5. Tatara solimy do smaku jeszcze trochę.
6. Awokado obieramy, kroimy w drobną kosteczkę, całość zalewamy sokiem z połowy cytryny, aby nie straciło koloru.
7. Za pomocą foremek, układamy na talerzu tatara, delikatnie dociskamy, na wierzch kładziemy warstwę awokado i dekorujemy kiełkami.
S M A C Z N E G O ! ! !
Źródło:http://gotujebochce.blogspot.com/2014/01/tatar-z-ososia-z-awokado.html