ßßß
Czy czujecie już w powietrzu pierwsze oznaki wiosny?U mnie co prawda za oknem jeszcze sporo śniegu, ale temperatury już tylko dodatnie no i ptaki… Ptaki śpiewają coraz głośniej!Zapraszam zatem na wiosenny „zastrzyk” witamin w postaci sałatki z ziołowym jogurtem :)Proste, szybkie, smaczne i… urodziwe danie, w sam raz na śniadanie lub lunch!Na podstawie… zdjęcia z miesięcznika „Moje gotowanie” (marzec 2012).
Składniki : (2 porcje)1 szklanka gęstego jogurtu greckiego**Uwaga: Jeśli używacie wyprodukowanego domowym sposobem jogurtu, to należy go najpierw „zagęścić” do postaci twarożku jogurtowego, tj. wlać do sitka wyłożonego podwójnie złożoną gazą i pozostawić na 4-10 godzin w lodówce aby odciekł.2-3 łyżki posiekanych świeżych ziół – takie jakie lubicie najbardziej (u mnie był to szczypior, bazylia i tymianek)4-8 rzodkiewek**1/2 awokado**1 łyżka soku z cytryny/limonkimłode kiełki (u mnie słonecznika)sól i pieprzdodatkowo:2 wysokie kieliszki/pucharki/szklanki**Uwaga: Składniki warzywne można dobierać dowolnie uzupełniając np. pomidorkami koktajlowymi, świeżym ogórkiem, żółtą papryką… Wszystko w zależności od własnych upodobań i zasobów lodówki.
Wykonanie:Jogurt (lub twarożek jogurtowy) wymieszać z ziołami oraz częścią kiełków i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Rozdzielić do dwóch pucharków.Awokado obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny (aby zapobiec ciemnieniu).Rzodkiewki pokroić i wymieszać z awokado oraz resztą kiełków. Nałożyć na wierzch jogurtu. Podawać od razu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGU:Jaja faszerowane w skorupkach
Bifteki czyli greckie kotlety mielone
Razowe ciasto czekoladowe