ßßß
Ten przepis to absolutne zaprzeczenie „pasztetowych stereotypów” ;)Pyszny, wyrazisty w smaku, a do tego łatwy i mało pracochłonny!!!Uwaga:)Pasztet przygotowuje się dwu-etapowo:I – pieczenie mięsaII – mielenie mięsa i pieczenie pasztetu.Połowę mięsa (3 filety z piersi kaczki) po upieczeniu podałam na obiado-kolację, resztę (3 kolejne filety) następnego dnia zmieliłam i upiekłam z nich pasztet. Dzięki temu miałam zarówno pyszny obiad jak i wspaniałą przekąskę na śniadanie :)Polecam taką metodę dla zaoszczędzenia sobie czasu spędzanego w kuchni ;)Jeśli chodzi o sam pasztet, bułkę tartą zastąpiłam namoczonymi otrębami, tak jak doradziła mi jedna z Czytelniczek LS. (Jolu, dziękuję!)
Składniki : (foremka 10×20 cm)3 filety z piersi kaczki (u mnie po rozmrożeniu 400 g)2 łyżeczki majeranku2 łyżki rodzyneksól i pieprzworek do pieczenia (lub naczynie żaroodporne z przykrywką)1/2 szklanki otrębów owsianych1 jajkoWykonanie :Filety z kaczki oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Na dno torebki do pieczenia włożyć rodzynki, a następnie filety z kaczki. Torebkę dokładnie zamknąć i umieścić w większym naczyniu żaroodpornym (dla zabezpieczenia). Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Pozostawić w piekarniku (cały czas w zamkniętej torebce!) do ostygnięcia.Sos wraz z tłuszczem i rodzynkami zlać do miski (powinno być około 250 ml). Dodać otręby owsiane i pozostawić aż namiękną.Z filetów zdjąć skórę (nie będzie potrzebna), a mięso zmielić. Połączyć z otrębami (wraz z sosem w którym się moczyły i rodzynkami), dodać całe jajko i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć masę pasztetową, ugnieść i wyrównać. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.Kroić po całkowitym wystudzeniu.Smacznego :)
ROK TEMU NA BLOGUSałatka z cykorią i gorącym kurczakiem
Sałatka jarzynowa i mleczny majonez
Kurczak pieczony z kaszą i owocami