Prosta, szybka i idealna na zimę wersja sałatki śniadaniowej!Mieszanka sałat z dodatkiem sera pleśniowego, orzechów i… gorącej smażonej wędzonki :)Składniki: (2 porcje)mieszanka sałat (u mnie rukola i karbowana)1 czerwona cykoria1/2 szklanki orzechów włoskich1/2 szklanki pokruszonego sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)10 plasterków polędwicy łososiowej**Uwaga: Do tej sałatki można także wykorzystać okrawki z różnych wędlin. Korzyść będzie podwójna: smaczna sałatka i „nic się nie zmarnuje” ;)oliwaocet balsamicznypieprzWykonanie:Cykorię przekroić na ćwiartki, wykroić głąb i pociąć na mniejsze kawałki. Liście sałaty umyć, porwać na drobne kawałki i wymieszać z cykorią. Rozdzielić na dwa talerze.Na sałacie rozrzucić grubo posiekane orzechy i pokruszony ser pleśniowy.Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Wrzucić drobno posiekaną polędwicę łososiową i smażyć na średnim ogniu, aż utworzą się skwarki.Gorące skwarki zdjąć z patelni i przełożyć na chwilę na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (aby wchłonął tłuszcz), a następnie posypać nimi obficie obie sałatki.Przed podaniem każdą sałatkę oprószyć pieprzem i skropić oliwą oraz octem.Smacznego :)ROK TEMU NA BLOGUImprezowe koreczki na gorąco„Gniazdka szczęśliwej kaczki” ;)Smakowite kotlety mielone z kaszą gryczaną i sosem grzybowymNa deser tarta z jabłkami i mascarpone