ßßß Cookit - przepis na JESIENNA SAŁATKA part 1

JESIENNA SAŁATKA part 1

nazwa

Wykonanie

Ostatnie, ciepłe dni "polskiej złotej jesieni" wykorzystałam na kulinarne eksperymenty z pysznymi sezonowymi owocami i warzywami (nie tylko polskimi).
Składniki:
50 g orzechów włoskich,
250 g mieszanki sałat (np rukola, roszponka),
30 g polędwiczki wieprzowej,
dojrzała gruszka,
150 g sera pleśniowego- np. gorgonzola,
2 łyżki białego octu balsamicznego,
6 łyżek oliwy z oliwek,
olej z pestek winogron,
sól,
cukier,
świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Orzechy drobno siekamy i prażymy na patelni. Sałaty myjemy, otrząsamy z wody i rozkładamy na talerze. Z octu i oliwy robimy sos vinaigrette, do którego dodajemy cukier, sól i pieprz.
Mięso kroimy w drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Gruszkę obieramy ze skórki i kroimy w paseczki, natomiast ser w kostkę. Na sałacie układamy polędwiczkę i posumujemy orzechami, serem oraz gruszką. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/)
Smacznego :)
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2011/12/jesienna-saatka-part-1.html