Wykonanie
Czyli dalszy ciąg eksperymentowania z jesiennymi warzywami :)
Składniki:300 g dyni,250 g mieszaki
sałat (
rukola,
roszponka),100 g
suszonych pomidorów w
oleju,1
szalotka,100 g
szynki dojrzewającej- np parmeńskiej,
olej z pestek
winogron,2 łyżki białego
octu balsamicznego,6 łyżek
oliwy z oliwek,
sól,świeżo mielony
pieprz.
Wykonanie:
Dynię kroimy w kostkę (mniej więcej 2 x 2 cm) i smażymy na
oleju, aż się zrumieni, a następnie odsączamy na papierowym ręczniku.
Pomidory i
szynkę kroimy w paseczki,
Sałatę myjemy i osuszamy, a następnie rozkładamy na talerzach.W osobnym naczyniu (słoiczku) przygotowujemy sos-
szalotkę kroimy w kostkę,
ocet doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
oliwę z oliwek i energicznie wstrząsamy.Na sałacie układamy resztę składników i polewamy sosem.(przepis z portalu http://kobieta.interia.pl/)