Wykonanie
Klasyczne zestawienie smaków:
cykoria +
ser pleśniowy +
gruszki.
Sałatka jest gotowa w kilka minut.Składniki:[1 porcja]1,5
cykorii30g
sera pleśniowego np. niebieski lazur, gorgonzola4-5
orzechów włoskich, najlepiej świeżo wyłuskanych0,5
gruszkiświeżo mielony
pieprzsos: krem balsamiczny np.
rozmarynowy +
oliwa z pierwszego tłoczeniaalbo: 1 łyżka
oliwy + 0,5 łyżki
octu balsamicznego + 1 łyżeczka
mioduWykonanie:
Orzechy wyłuskać, uprażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu. Odstawić do ostudzenia. Jeśli nie mamy w domu kremu balsamicznego (który z
octem balsamicznym diametralnie różni się smakiem - jest słodki i gęsty - warto go okryć w swojej kuchni), przygotować sos z
oliwy,
miodu i
octu balsamicznego.
Gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na plasterki (0,5 na porcję), można zgrillować na patelni, ale nie jest to konieczne.Z
cykorii odciąć końcówki liści, które są gorzkie, Liście poukładać na talerzu (można je też porwać na mniejsze części), ułożyć
gruszkę, popieprzyć. Polać kremem balsamicznym i skropić
oliwą - albo użyć przygotowanego sosu. Posypać
serem pleśniowym - pokrojonym na małe kawałki lub pokruszonym, oraz uprażonymi
orzechami.Podawać z
białym pieczywem albo jako dodatek np. do
kurczaka.