ßßß Cookit - przepis na KORZENNE ŚLEDZIE

KORZENNE ŚLEDZIE

nazwa

Wykonanie

Połączenie słonych śledzi ze słodkimi rodzynkami i… przyprawami korzennymi może na początku lekko szokować. Zapewniam jednak, że jest to bardzo pyszna kombinacja.
Taka korzenna sałatka śledziowa podana na jabłkowych „talerzykach” będzie cieszyła zarówno oko jak i podniebienie :)
Składniki : (6 porcji)
3 filety (125 g) śledziowe (używałam Lisner Matjas)
2 małe/średnie jabłka
1 łyżeczka soku z cytryny
1 mała cebula
1-2 łyżki rodzynek
1/3 łyżeczki cynamonu*
1/3 łyżeczki mielonych goździków*
1 łyżeczka syropu z agawy
sól i pieprz
oliwa z oliwek
*Uwaga: Ilość cynamonu i goździków można zwiększyć, dostosowując do własnego smaku.
W związku z tym, że bardzo trudno jest kupić mielone goździki (ja kupuję je w internetowym sklepie z przyprawami), cynamon i goździki można w tym przepisie zastąpić odpowiednią ilością dobrej przyprawy do pierników.
Wykonanie :
Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 5-10 minut aby napęczniały.
Cebulę drobno posiekać i smażyć na 3-4 łyżkach oliwyzrobi się szklista i nabierze lekko złotego koloru. Dodać odcedzone rodzynki oraz cynamon i goździki. Dobrze wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić w drobną kostkę.
Z jabłek (ze skórką) wykroić 6 ładnych plastrów, na „talerzyki” do śledzi. Resztę jabłek obrać, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić. Każdy plaster-talerzyk posmarować odrobiną soku cytrynowego, a resztę soku wymieszać z pokrojonymi jabłkami. (Uwaga: To powinno zapobiec ciemnieniu jabłek.)
Wymieszać razem pokrojone śledzie, usmażoną i wystudzoną cebulę z rodzynkami oraz pokrojone jabłka. Doprawić do smaku solą, pieprzem, syropem z agawy i ewentualnie większą ilością przypraw korzennych.
Podawać na jabłkowych „talerzykach” lub w małych kokilkach.
Smacznego :)
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/11/28/korzenne-sledzie