ßßß
Cookit - przepis na ŚLEDZIE Z JABŁKAMI I GRZYBAMI
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
ŚLEDZIE Z JABŁKAMI I GRZYBAMI
Składniki
Śledź w oleju
Matias
Jabłko
Cebula
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Pieprz
Wykonanie
Śledzie
z
grzybkami marynowanymi
i
jabłkami
to „obowiązkowe” dnie na naszym Rodzinnym
stole
Wigilijnym. Pojawiają się niezmiennie od wielu, wielu lat. Robiła je moja Mama, a teraz tradycję kontynuuję ja :)Połączenie smaków: kwaśnego (
grzybki
), słodkiego (
jabłko
) i słonego (
śledzie
) może w pierwszej chwili zaskakiwać, ale proszę mi wierzyć, że wszystko idealnie się komponuje, tworząc naprawdę smaczną przekąskę :)
Składniki:1 duże opakowanie
śledzi w oleju
(np.
Matjas
firmy Lisner)1/2
jabłka
8-10 (około 1/3 szklanki)
grzybków marynowanych
(najlepsze są
borowiki
lub podgrzybki, ale
kurki
także mogą być)1 średnia
cebula
3-4 łyżki
oliwy z oliwek
1 łyżeczka
soku z cytryny
pieprz
Wykonanie:
Śledzie
odsączyć z
oleju
i pokroić na kwadraciki (takie na jeden kęs). Ułożyć na półmisku.
Grzybki
i
cebulkę drobno
posiekać.
Jabłko
obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z
sokiem z cytryny
, aby nie ściemniało. Wymieszać z
grzybkami
,
cebulką
i 2 łyżkami
oliwy
.Mieszankę
jabłkowo
-
grzybowo
-
cebulową
ułożyć wokół pokrojonych
śledzi
. Całość oprószyć świeżo mielonym
pieprzem
i skropić
oliwą
. Udekorować
natką
.Smacznego:)
Polecam także tatar ze
śledzi
Źródło:
http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/23/sledzie-z-jablkami-i-grzybami
Przepisy powiązane
ŚLEDŹ W OLIWIE Z OGÓRKIEM I JABŁKIEM
Surówka z białej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty
KORZENNE ŚLEDZIE
Najprostsza surówka z pomidorów
Składniki powiązane (0)