ßßß Cookit - przepis na ŚLEDZIE Z JABŁKAMI I GRZYBAMI

ŚLEDZIE Z JABŁKAMI I GRZYBAMI

nazwa

Wykonanie

Śledzie z grzybkami marynowanymi i jabłkami to „obowiązkowe” dnie na naszym Rodzinnym stole Wigilijnym. Pojawiają się niezmiennie od wielu, wielu lat. Robiła je moja Mama, a teraz tradycję kontynuuję ja :)
Połączenie smaków: kwaśnego (grzybki), słodkiego (jabłko) i słonego (śledzie) może w pierwszej chwili zaskakiwać, ale proszę mi wierzyć, że wszystko idealnie się komponuje, tworząc naprawdę smaczną przekąskę :)
Składniki:
1 duże opakowanie śledzi w oleju (np. Matjas firmy Lisner)
1/2 jabłka
8-10 (około 1/3 szklanki) grzybków marynowanych (najlepsze są borowiki lub podgrzybki, ale kurki także mogą być)
1 średnia cebula
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
pieprz
Wykonanie:
Śledzie odsączyć z oleju i pokroić na kwadraciki (takie na jeden kęs). Ułożyć na półmisku.
Grzybki i cebulkę drobno posiekać.
Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wymieszać z grzybkami, cebulką i 2 łyżkami oliwy.
Mieszankę jabłkowo-grzybowo-cebulową ułożyć wokół pokrojonych śledzi. Całość oprószyć świeżo mielonym pieprzem i skropić oliwą. Udekorować natką.
Smacznego:)
Polecam także tatar ze śledzi
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2010/11/23/sledzie-z-jablkami-i-grzybami