ßßß Cookit - przepis na Śledzie po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- 250g płatów śledziowych
- 50g rodzynek
- 2 cebule
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 słoiczka małego koncentratu
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Śledzie moczymy w chłodnej wodzie ok. 2 godz., aby pozbyć się nadmiaru soli, następnie suszymy i kroimy w mniejsze kawałki.
2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po 5 min. pozbywamy się wody.
3. Cebule kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce oleju, następnie dodajemy resztę oleju, koncentrat, rodzynki, sok z cytryny, pieprz chwilę dusimy, nie doprowadzając do zagotowania.
4. W naczyniu lub w słoiku układamy na przemian śledzie z ostudzoną zalewą.
5. Przed podaniem odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Źródło:http://pokochajgotowanie.blogspot.com/2012/12/sledzie-po-sutansku.html