Wykonanie
Połączenie słonych
śledzi ze słodkimi
rodzynkami i…
przyprawami korzennymi może na początku lekko szokować. Zapewniam jednak, że jest to bardzo pyszna kombinacja.Taka korzenna
sałatka śledziowa podana na
jabłkowych „talerzykach” będzie cieszyła zarówno oko jak i podniebienie :)
Składniki : (6 porcji)3 filety (125 g)
śledziowe (używałam Lisner
Matjas)2 małe/średnie
jabłka1 łyżeczka
soku z cytryny1 mała
cebula1-2 łyżki
rodzynek1/3 łyżeczki
cynamonu*1/3 łyżeczki mielonych
goździków*1 łyżeczka
syropu z agawysól i
pieprzoliwa z oliwek*Uwaga: Ilość
cynamonu i
goździków można zwiększyć, dostosowując do własnego smaku.W związku z tym, że bardzo trudno jest kupić mielone
goździki (ja kupuję je w internetowym sklepie z
przyprawami),
cynamon i
goździki można w tym przepisie zastąpić odpowiednią ilością dobrej
przyprawy do pierników.
Wykonanie :
Rodzynki zalać gorącą
wodą i odstawić na 5-10 minut aby napęczniały.
Cebulę drobno posiekać i smażyć na 3-4 łyżkach
oliwy aż
zrobi się szklista i nabierze lekko złotego koloru. Dodać odcedzone
rodzynki oraz
cynamon i
goździki. Dobrze wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
Śledzie pokroić w drobną kostkę.Z
jabłek (ze skórką) wykroić 6 ładnych plastrów, na „talerzyki” do
śledzi. Resztę
jabłek obrać, wykroić gniazda nasienne i drobno pokroić. Każdy plaster-talerzyk posmarować odrobiną
soku cytrynowego, a resztę soku wymieszać z pokrojonymi
jabłkami. (Uwaga: To powinno zapobiec ciemnieniu
jabłek.)Wymieszać razem pokrojone
śledzie, usmażoną i wystudzoną
cebulę z
rodzynkami oraz pokrojone
jabłka. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
syropem z agawy i ewentualnie większą ilością przypraw korzennych.Podawać na
jabłkowych „talerzykach” lub w małych kokilkach.Smacznego :)