Wykonanie
Kaczka pieczona w całości to danie godne największych pochwał, zarówno za smak jak i minimalny nakład pracy!Delikatne, smakowite
mięso podane z farszem z upieczonych
jabłek i
żurawiny smakuje wprost wyśmienicie :)Jest to powszechnie lubiane danie na wszelkie przyjęcia i eleganckie kolacje :)Uwaga:)Jedna duża
kaczka to 4 porcje. W piekarniku (standardowy rozmiar)
mieści się na raz maksimum 3 sztuki, tj. dla maksimum 12 osób.Ze względów „logistycznych” warto jest upiec
kaczki dzień wcześniej, poczekać aż
mięso wystygnie i dopiero wtedy kroić na porcje. Farsz wyjąć do osobnego naczynia. Sos z pieczenia zlać do wysokiego naczynia, schłodzić w lodówce, a następnie zdjąć zastygły tłuszcz. Sos pozostawiony w lodówce nabierze konsystencji
galaretki. Porcje
mięsa ułożyć na dużej blaszce, na wierzchu ułożyć
galaretkę z sosu, przykryć szczelnie folią aluminiową i przed podaniem odgrzewać w piekarniku 45-60 minut (w temperaturze 180-190 stopni). (Uwaga: Można także pojedyncze porcje przygrzewać pod przykryciem w rondlu lub na patelni.)Dzięki takiemu rozwiązaniu, można pozwolić sobie na przygotowanie nawet 24 porcji, bowiem na ogół w piekarnikach mieszczą się jednocześnie dwie blachy. Pamiętać trzeba tylko, aby w trakcie odgrzewania zamienić je miejscami, aby wszystko się równomiernie przygrzało.
Czas pieczenia i odgrzewania:
Kaczki pieczemy 90-120 minut.Krótszy czas (90-105 min)- małe
kaczki i/lub
mięso będzie odgrzewane następnego dniaDłuższy czas (105-120 min) – duże
kaczki i/lub
mięso będzie podawane bezpośrednio po upieczeniu.Jeśli
mięso ma być podawane bezpośrednio po upieczeniu, warto jest wyłączyć piekarnik i pozostawić
kaczki na 10-15 minut wewnątrz.
Mięso lekko ostygnie i łatwiej będzie je kroić na porcje.Składniki:1 duża
kaczka1 duże
jabłko1-2 łyżki
suszonej żurawiny1 łyżeczka
majerankusól i
pieprzoliwa z oliwekWykonanie:
Kaczkę umyć i osuszyć. Oprószyć
solą i pierzem wewnątrz i na zewnątrz.Przygotować farsz.
Jabłko obrać i pokroić w kostkę. Wymieszać z
suszoną żurawiną i nałożyć do wnętrza
kaczki. Otwór zaszyć lub zasznurować .
Mięso posmarować
oliwą z oliwek i oprószyć
majerankiem. Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i piec 90-120 minut.Podawać od razu po upieczeniu lub odgrzewać (tak jak opisano w uwagach powyżej).Smacznego :)
Moi
Drodzy,Nie wyrzucajcie kości z upieczonej
kaczki!
Wywar na nich ugotowany jest przepyszny i stanowi wspaniałą bazę dla wielu zup!Tutaj przepis.