Sałatka z grillowanych warzyw z dodatkiem lebneh (twarożkujogurtowego) pachnie arabsko-śródziemnomorskimi klimatami! Chłodzi i syci, stanowiąc idealne antidotum na panujący na zewnątrz upał ;)Przepyszna! Gorąco polecam :)Uwaga:)O „lebneh” pisałam już wcześniej (tutaj). Jest to po prostu odsączony jogurt naturalny. Można go jeść w „naturalnym” smaku lub dowolnie doprawiać, zarówno na słodko jak i na wytrawnie, np. ziołowo. Jest cudownym dodatkiem do sałatek i deserów!Co do grillowanych warzyw… O nich też już wcześniej wspomniałam (tutaj). Można je przygotowywać na grillu, w piekarniku lub po prostu na patelni.Składniki:Lebneh:1 duży kubek jogurtu naturalnego (a tak naprawdę to najlepiej od razu hurtowo – przynajmniej 2 sztuki!)sitko i gaza do wyścieleniaSałatka:grillowane/smażone/pieczone plastry cukinii, bakłażanapomidorki koktajloweżółta papryka pokrojona w paski1-2 ząbki czosnku przeciśnięteorzeszki pinioweoliwa z oliwektabascosól i pieprzświeże zioła (u mnie tymianek i bazylia)Wykonanie:Przygotować lebneh. Sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą i wlać do niego jogurt. Odstawić do lodówki na minimum 10 godzin aby dobrze odciekł i zgęstniał. (Uwaga: Można go przedtem doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.)Przygotować grillowane warzywa. Bakłażana i cukinię pokroić w krążki. Każdy posmarować odrobiną oliwy z oliwek. Plastry bakłażana i cukinii grillować/smażyć aż do lekkiego przyrumienienia (lub piec w piekarniku 15-20 minut w temperaturze 190-200 stopni). Gotowe warzywa oprószyć solą i pieprzem.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać przeciśnięty czosnek. Wrzucić pomidorki koktajlowe i pokrojoną paprykę i smażyć 3-5 minut, aż lekko zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Na talerzu ułożyć warzywa (plastry cukinii i bakłażana, usmażone pomidorki i paprykę). Obok wyłożyć twarożekjogurtowy. Całość posypać posiekanymi ziołami i orzeszkami piniowymi. Polać oliwą z oliwek i skropić tabasco.Smacznego :)