ßßß
Zupa z cebulą w roli głównej, ale trochę inna od prezentowanej wcześniej wersji francuskiej.Wyróżnia ją wspaniały smak, łatwość przygotowania i to, że w zasadzie „robi się sama” ;)Przygotowana na podstawie tego przepisu.Uwaga:)Tak jak w przypadku większości zup, gorąco polecam ugotowanie większej ilości i zawekowanie „na zaś” :) Wiem, że wiele osób zaczęło stosować tę metodę i baaardzo ją sobie chwalą!Składniki:6 dużych cebul4 łyżki oliwy1 litr wywaru/rosołu1 łyżka musztardy gruboziarnistej1 łyżka sosu sojowegosól i pieprzdodatkowo:natka pietruszki – drobno posiekanaser kozi pokrojony w kostkęWykonanie:Cebulę obrać i pokroić w piórka (lub plasterki). Oprószyć solą i pieprzem oraz wymieszać z oliwą. Rozłożyć równomiernie w dużym, płaskim naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika. Piec 50-60 minut w temperaturze 190-200 stopni. W czasie pieczenia kilkukrotnie zamieszać. (Uwaga: Na koniec pieczenia cebula ma być miękka i złocisto-brązowa, ale nie spalona!)Upieczoną cebulę przełożyć do garnka i zalać wywarem. Dodać musztardę oraz sos sojowy i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 10-15 minut. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem (i ewentualnie dodać przegotowaną wodę jeśli zupa jest zbyt esencjonalna).Podawać z serem kozim pokrojonym w kostkę i posiekaną natką pietruszki.Smacznego:)