Wykonanie
Jedno z szybszych dań do przygotowania!W sam raz na śniadanie (także to Wielkanocne), jako dodatek do sałatki na lunch oraz jako przystawka na elegancką kolację lub większe przyjęcie.„Wariacji na temat”
jajek faszerowanych jest bardzo wiele. Dzisiejsza propozycja to jedna z najprostszych i najbardziej popularnych.Dodam także, że
jajka na zdjęciach były przygotowane przez mojego 11-letniego syna ;)Zapraszam:)Uwaga:)O smaku
jajek w głównej mierze decyduje ich „pochodzenie”. Tutaj
pisałam jakie
jaja najlepiej kupować.GOTOWANIE JAJ NA TWARDOMoja metoda na
jajka ugotowane na twardo, z
żółtkami bez ciemnej obwódki:
Jajka zalać zimną
wodą tak aby je w całości pokryła. Zagotować i od momentu wrzenia gotować 10 minut. Po tym czasie od razu wyjąć i przełożyć do naczynia wypełnionego zimną
wodą i kostkami
lodu.
Jaja przygotowane w ten sposób stygną baaardzo szybko (3-4 minuty) a
żółtka nie mają ciemnych obwódek.Składniki:5
jajek ugotowanych na twardo2-3
pieczarki1 łyżka tartego
żółtego sera1 łyżka
majonezu (zwykłego lub
mlecznego)1 łyżka posiekanego
szczypioru3
suszone pomidoryoliwa z oliweksól i
pieprzWykonanie:
Jajka obrać ze skorupek i przekroić wzdłuż na połówki. Ostrożnie wyjąć i posiekać
żółtka.
Pieczarki posiekać (lub zetrzeć na grubej tarce) i usmażyć na 1 łyżce
oliwy, aż odparuje z nich cała
woda. Ostudzić.Do miseczki włożyć posiekane
żółtka,
pieczarki, tarty
żółty ser oraz
majonez. Wymieszać i doprawić do smaku
solą i
pieprzem.„Miseczki” z
białek napełnić
żółtkowym farszem. Na każdej połówce położyć paseczek
suszonego pomidora, a całość posypać posiekanym
szczypiorem.Smacznego:)
Polecam także
jajka faszerowane
pieczarkami ale… na ciepło, w skorupkach :)