ßßß
W przeddzień Świąt chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który warto będzie wykorzystać zaraz po Świętach :)Ta rolada to wręcz idealne rozwiązanie, gdy mamy do „zagospodarowania” różnego rodzaju okrawki mięsne lub niewykorzystane warzywa.Na zdjęciach przedstawiam wersję wegetariańską, ponieważ miałam akurat kilka pieczarek oraz po kawałku papryki w dwóch kolorach.Uwaga:)Ilość „wariacji na temat farszu” do tej rolady jest praktycznie nieograniczona. Roladę można nadziać grzybami, mięsem, rybą…. lub okrawkami wędlin i pieczonych mięs.Składniki:1 główka kapusty włoskiej (przygotowanej tak jak na gołąbki)Farsz:2 cebule1-2 papryki100-300 g pieczarek3 ząbki czosnku1 łyżka ulubionych ziółsól i pieprz do smakuoliwa z oliwekWykonanie:Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. (Dokładny opis tutaj).Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej patelni smażyć pieczarki aż do czasu gdy odparuje z nich cała woda. Zdjąć z patelni i odstawić. Na kolejnych 2 łyżkach oliwy usmażyć paprykę. Na koniec dodać cebulę i pieczarki i wszystko dokładnie wymieszać doprawiając przy okazji do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.Na arkuszu folii aluminiowej (wymiary około 30×40 cm) rozłożyć sparzone liście kapusty tak aby na siebie lekko zachodziły. Rozsmarować na nich farsz warzywny. Zwinąć całość w roladę a następnie pokroić na 4 centymetrowe plastry.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć kilka niewykorzystanych liści kapusty (jeśli mamy), a na nich „ustawiać” przecięciem do góry kawałki rolady.Całość zalać 1/2 szklanki lekko osolonej wody (lub wywaru), przykryć szczelnie pokrywką lub folią aluminiową i wstawić do piekarnika.Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Podawać na gorąco.(Uwaga: Można dodatkowo polać roladki sosem pomidorowym lub adżika .)Smacznego:)
Polecam także jeszcze jedno danie wykorzystujące okrawki, a mianowicie zapiekane bakłażany