ßßß
To jeden z tych dni, kiedy nie w głowie mi dalekie podróże kulinarne i mam ochotę na rozwiązanie tradycyjne. Pulpety w sosie kojarzą mi się jednak mocno dietetycznie, nawet szpitalnie, blado; przywodzą na myśl przepisy z Kuchni polskiej, w której sos czasem składał się z wody, mąki i soli. Puryści zarzucą mi, że sztuką jest poczuć właśnie smak najprostszy, a mocne przyprawy „zaistniały” tysiące lat temu maskując aromat mięsa w nienajlepszej kondycji; ale nie pokajam się – będę bronić zdecydowanego podniebienia: ten sos będzie na bulionie, zrumienionej cebuli i pieczarkach . Dodam od razu, na wszelki wypadek, że i pyszny sos koperkowy i beszamel zawsze znajdą miejsce w moim życiu. Nie ma to jak pozostać w złotym środku, politically correct !Składniki (dla 3-4 osób):Klopsy :ok. 500 g wieprzowego mięsa mielonego (im chudsze, tym klopsiki będą twardsze, im tłustsze, tym delikatniejsze)50 g cebuli (1 mała sztuka) drobno posiekanej bądź zmielonej1 jajkook. 3 łyżki bułki tartejok. 3 łyżki kaszy mannypół łyżeczki solipieprzszczypta słodkiej paprykido obtoczenia: pół szklanki mąkiSos :100 g cebuli (1 średnia sztuka) pokrojonej w kosteczkę400 g pieczarek pokrojonych na plasterki2 łyżki mąki2 szklanki bulionusól, pieprzsmalec lub olejSkładniki klopsów dokładnie wymieszać, w razie potrzeby podsypać bułką tartą lub kaszą manną; uformować niewielkie kulki (o średnicy ok. 2,5-3 cm). Ułożyć na desce bądź talerzu i wstawić do lodówki.W rondlu, na jak najmniejszej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę na umiarkowanie dużym ogniu, aż się zeszkli.Stopniowo dodawać pieczarki, tak, aby wszystkie się zrumieniły.Posypać cebulę i grzyby mąką, szybko dokładnie wymieszać.Całość zalać wywarem, zagotować, doprawić (do smaku!) solą i pieprzem. Zdarza mi się także dodać chlust czerwonego wytrawnego wina. Sos może się wydawać zbyt rzadki, ale taki powinien na razie pozostać - zagęści go "panierka" klopsów.Klopsiki wyjąć z lodówki, obtoczyć w mące (najlepiej robić to partiami: wsypać mąkę do miski, wrzucić do niej kilka klopsów i potrząsnąć).W rondlu, w którym zmieści się potem całość (mój ma 26 cm średnicy i 7 cm wysokości), na jak najmniejszej ilości tłuszczu, zrumienić klopsy.Zalać je sosem, bardzo delikatnie wymieszać, zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut.Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem; posypać natką pietruszki.