ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowe z rodzynkami

Ciasto bananowe z rodzynkami

nazwa

Wykonanie

Zbyt dojrzałe banany i wiadomo co z nich zrobić. Tylko trzeba się zastanowić z jakiego przepisu. Przejrzałam kilka i padło na Nigellę z Domowej Bogini. Mój syn nie mógł się oderwać od tego ciasta, chociaż raczej nie przepada za takimi wypiekami.
Składniki (na 24 cm keksówkę):
100 g rodzynek
75 ml burbona lub ciemnego rumu
175 g mąki (dałam 200 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
125 g masła, stopionego
150 g cukru (dałam 100)
2 jajka
4 dojrzałe banany (o wadze 300 g bez skórki)
60 g orzechów włoskich
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rodzynki zalać rumem i zagotować. Garnek przykryć i odstawić na godzinę.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Orzechy posiekać. Do miski wsypać mąkę, proszek, sodę i sól. Stopione masło wymieszać z cukrem używając drewnianej łyżki a następnie dodawać po jajku, cały czas mieszając. Dodać rozgniecione banany i ponownie wymieszać. Rodzynki odsączyć i dodać do masy razem z orzechami. Stopniowo dodawać suche składniki. Wymieszaną masę przelać do przygotowanej formy. Wstawić do piekarnika i piec przez około godzinę, do suchego patyczka. Ciasto studzić w formie, na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Ciasto-bananowe-z-rodzynkami.html