Czas na ciasto bananowe, baaardzo dobre, bo słodkie i bananowe. Aromatyczne i lekko wilgotne.Składniki (na blachę keksówkę)-4 mocno dojrzałe banany-2 szklanki mąki-3 jajka-3/4 szklanki cukru-20 dag masła-2 łyżeczki proszku do pieczenia-płaska łyżeczka sody-2 garście wyłuskanych orzechów włoskich-szczypta solido formy:-łyżka masła-2 łyżki tartej bułkiPrzygotowanieMasło rozpuścić w rondelku, lekko je wystudzić. Banany obierać i pokroić w drobną kostkę. Orzechy pokruszyć na niezbyt drobne kawałki.Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując stopniowo dodawać m ąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodać płynne masło i połowę bananów, Dokładnie zmiksować. Dołożyć pozostałe banany i orzechy. Dokładnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec ciasto około 40 minut.Ciasto jest gotowe, jeśli włożony w nie patyczek pozostaje czysty.Ciasto można wzbogacić, zastępując część orzechówrodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową lub cytrynową lub orzechami laskowymi.Smacznego :-)