ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowe ciasto bananowe

Dwukolorowe ciasto bananowe

nazwa

Wykonanie

Kiedy w czasie naszych ostatnich zakupów mój małżonek wrzucił do wózka kiść bananów, wiedziałam, że w ciągu najbliższych dni, przyjdzie mi upiec jakieś bananowe ciasto . I nie pomyliłam się. Z kiści ubył tylko jeden banan, reszta pokryła się brązowymi plamkami i czekała. Wybór padł na dwukolorowe ciasto bananowe, ciasto, które już kiedyś piekłam, z przepisu zamieszczonego przez Bajaderkę na forum CinCin. Ciasto ma wyraźny bananowy smak, wyostrzony przez kakao, a dodatek orzechów dodaje mu szlachetnego charakteru. Najważniejsze, że jest wilgotne i bardzo szybko znika...:)
1/2 kostki masła
1 szklanka cukru
1 duże jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanili
1 1/2 szklanki zmiksowanych, bardzo dojrzałych bananów, około 3 duże
1 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich( 100g)
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 st C. Blachę o wymiarach 20 na 20 cm smarujemy masłem. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko i wanilię i dobrze ubijamy. Dodajemy zmiksowane banany i mieszamy. Dodajemy mąkę, dobrze mieszamy i dzielimy masę na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy i wylewamy do przygotowanej blachy, na to rozsypujemy posiekane orzechy po czym delikatnie przykrywamy jasną masą. Pieczemy 25 min, koniecznie sprawdzając patyczkiem(prawdopodobnie czas ten będzie dłuższy, pierwszy raz, w mniejszej blaszce piekłam 50 min, dzisiejszy egzemplarz potrzebował 40 min). Przestudzić na siateczce i pokroić na kwadraty.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2008/08/dwukolorowe-ciasto-bananowe.html