Wykonanie
Moje ulubione smaki, które kojarzą mi się zawsze z jedną osobą. Już o tym
pisałam, ale
mogę częściej. W końcu nie ma jak cudowna przyjaźń, nawet na odległość.Skorzystałam z naszego ulubionego przepisu na ciasto, który znajdziecie tutaj . Z tego przepisu wyjdzie Wam 4 okrągłych pizz o średnicy ok. 25 cm. Ilość farszu podana jest na 1 placek.
Składniki:ciasto np z tego przepisuok. 300 g
świeżego szpinaku2 - 3 ząbki
czosnkusól,
pieprzok 100 g
sera koziego1 - 2 łyżeczki
olejuWykonanie:
Szpinak dokładnie wyjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
szpinak i dusimy przez kilka minut. W międzyczasie dodajemy posiekany lub rozgnieciony
czosnek i doprawiamy do smaku.
Szpinak nie musi być bard z o uduszony.Rozwałkowujemy płat ciasta. Wykładamy na środek podduszony
szpinak. Na wierzch kładziemy kawałki
sera. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 240 stopni (najlepiej z kamieniem do pizzy). Pieczemy ok. 10 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe.