Wykonanie
Uwielbiam
ciasto francuskie za jego wszechstronne zastosowanie. Czy to na słono, czy na słodko zawsze smakuje wyśmienicie. Do tej
pory jeszcze nie robiłam własnoręcznie tego ciasta, ale najwyższa
pora spróbować, podobno to nic trudnego. Ale dziś do moich mini tart wykorzystałam jeszcze gotowa
ciasto francuskie.
Świeży szpinak doprawiłam
czosnkiem i
serem feta i po 20 minutach pyszna przekąska była gotowa.Składniki:1 opakowanie gotowego
ciasta francuskiego250 g
świeżego szpinaku3/4 kostki
sera feta2 ząbki
czosnku2 łyżki
olejusól,
pieprzWykonanie:
Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić liście
szpinaku. Smażyć około 5 minut, aż
szpinak zwiędnie. Następnie na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i smażyć około minutę. Po tym czasie dodać drobno pokrojoną
fetę ( 1/3 kostki). Wszystko smażyć razem przez około 2 minuty. Posolić i popieprzyć do smaku według uznania.
Ciasto francuskie podzielić na cztery prostokąty, a następnie na każdym wykonać nożem niezbyt głębokie nacięcie (aby nie przeciąć ciasta na wylot) wzdłuż wszystkich
boków – powstanie rodzaj rantu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć nadzienie
szpinakowe i posypać pokrojonym w kostkę
serem feta. Nadzienie rozłożyć tak, aby nie przekraczały nacięcia. Posypać po wierzchy świeżo mielonym
pieprzem.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200ºC przez około 17- 20 minut, aż ciasto się „napuszy” i nabierze złotego koloru na rantach.