Wykonanie
Pin It
Od kilku dni "chodził" za mną
szpinak. Naoglądałam się różnych
szpinakowych pyszności na blogach i postanowiłam sama też coś upichcić. Padło na fritatę, możemy ją potraktować jako lekką kolację lub przekąskę w ciągu dnia. Pamiętajmy, że
szpinak lubi
czosnek i dużo
pieprzu !Składniki:300 g
świeżego szpinaku6
jajek3 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowejsól, świeżo zmielony
pieprzolejWykonanie:
Szpinak moczymy w zimnej wodzie, odcinamy końcówki łodyżek i porządnie płuczemy. Kroimy w paski.Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy posiekany
czosnek i pokrojony
szpinak. Smażymy przez 5-6 minut, aż
szpinak zmięknie i będzie al dente.W misce ubijamy
jajka, podajemy
przyprawy i wrzucamy
szpinak. Szybko mieszamy, żeby
jajka się nam od razu nie ścięły. Masę przelewamy na rozgrzaną i skropioną
olejem patelnię.Smażymy na małym ogniu pod przykryciem, dopóki wierzch frittaty nie będzie lekko ścięty. Wtedy frittatę przekładamy na drugą stronę przy pomocy talerza lub pokrywki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, żeby
jajka się ścięły.Możemy podawać na zimno i na ciepło.