ßßß Cookit - przepis na Gruszki w occie

Gruszki w occie

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis z książki Lindy Wildsmith. Tym razem gruszki, które przygotowuje się dosłownie chwilę. Potem trzeba poczekać 3 miesiące na konsumpcję, ale warto. Idealne do sera czy mięsa jako przystawka.
Składniki:
ok. 1 kg niewielkich, twardych gruszek
500 ml octu winnego, ryżowego lub słodowego
35 g świeżego, startego imbiru
3 ząbki czosnku
1 1/2 łyżeczki nasion kuminu
szczypta soli
200 g cukru demerara
Wykonanie:
Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 100 stopni. Pokrywki gotujemy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku. Zagotowujemy na niewielkim ogniu, aby cukier się rozpuścił. Potem gotujemy przez 5 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy gruszki. Gruszki przekładamy do gorących słoików zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy. Spożywamy po minimum 3 miesiącach.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/10/Gruszki-w-occie.html