Wykonanie
Kolejny przepis z książki
Lindy Wildsmith. Tym razem
gruszki, które przygotowuje się dosłownie chwilę.
Potem trzeba poczekać 3 miesiące na konsumpcję, ale warto. Idealne do
sera czy
mięsa jako przystawka.
Składniki:ok. 1 kg niewielkich, twardych
gruszek500 ml
octu winnego,
ryżowego lub słodowego35 g świeżego, startego
imbiru3 ząbki
czosnku1 1/2 łyżeczki nasion kuminuszczypta
soli200 g
cukru demerara
Wykonanie:Umyte słoiki wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 100 stopni. Pokrywki gotujemy. Składniki zalewy umieszczamy w garnku. Zagotowujemy na niewielkim ogniu, aby
cukier się rozpuścił.
Potem gotujemy przez 5 minut. W międzyczasie myjemy i obieramy
gruszki.
Gruszki przekładamy do gorących słoików zalewamy gorącą marynatą. Zakręcamy. Spożywamy po minimum 3 miesiącach.