Wykonanie
Dzisiaj Światowy Dzień
Chleba . W ramach świętowania upiekłam bochenek z przepisu Jeffrey'a Hamelman'a.
Chleb idealny, wilgotny, miękki z cudowną skórką. W przepisie
mowa jest o mieszance ziaren. Ja użyłam
siemię lniane i
płatki owsiane, jednak możecie użyć dowolnej mieszanki .
Składniki / Ingredients:Zaczyn / Liquid levain build:110 g
mąki chlebowej / 3,8 oz bread
flour140 g
wody / 4,8 oz water1 , 5 łyżki dokarmionego zakwasu / 1 , 5 T mature cultureNamaczanka / Soaker:170 g ziaren (u mnie
siemię lniane i
płatki owsiane) / 5,8 oz assorted grains195 g
wody / 6,9 oz waterCiasto właściwe / Final dough:350 g
mąki chlebowej / 12,2 oz bread
flour455 g
mąki pszennej pełnoziarnistej / 1 lb whole-wheat
flour350 g
wody / 12,3 oz water20 g
soli / 0,7 oz salt3 g
drożdży instant / 0,1 oz instant yeast30 g
miodu / 1 oz honeynamaczanka / soakerzaczyn (minus 1 , 5 łyżki) / Liquid levain ( all less 1 , 5 T)
Wykonanie:Zaczyn: Mieszamy składniki i zostawiamy po przykryciem na 12-16 godzin.Namaczanka: Ziarna wkładamy do miski i zalewamy
wodą. W zależności od użytych ziaren, możemy zalać zimną przegotowaną lub wrzątkiem. Wrzątkiem zalewamy ziarna twarde takie jak pszenica, żyto czy
kasza jaglana. Namaczankę przygotowujemy w tym samym czasie co zaczyn i odstawiamy pod przykryciem.Po 12 - 16 godzinach mieszamy wszystkie składniki ciasta właściwego. W mikserze na najniższej prędkości przez 3 minuty, a następnie zwiększamy prędkość do drugiego poziomu i mieszamy kolejne 2,5-3,5 minuty. Gluten ma być średnio rozwinięty. Miskę z
ciastem przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Mniej więcej w połowie czasu ciasto składamy.Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 2 części. Z każdej formujemy bochenek. Przekładamy do kosza, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięta na około godzinę.Pieczemy w 235 stopniach przez 40 - 45 minut. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę do 225 stopni. Mój
chleb piekł się około 30 minut. Zmniejszyłam temperaturę po 15 minutach do 220 stopni, bo zbyt szybko się rumienił.
Directions:Mix liquid ingredient in a bowl and let stand under cover for 12 - 16 hours at room temperature. At the same
time pour water over grains. Cover and leave for the same
time. If you use coarse grains, use boiling water.Add all the ingredients of the final dough to the mixing bowl. Mix in a mixer for 3 minutes on the first speed, then for 2 , 5-3 , 5 minutes on the second speed. Cover and leave to rise for about 2 hours. Fold the dough after 1 hour.Divide the dough into 2 pieces and shape 2 round or oblong loaves. Cover and let them rise for about 1 hour.Bake for 40 - 45 minutes at 235 C (460F). You can lower the temperature after 20 minutes to 225 C (440 F). My loaves
were baked for 30 minutes. I lowered the temperature after 15 minutes.