ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny graham

Chleb pszenny graham

nazwa

Wykonanie

Znowu upiekłam chlebek na zakwasie. Tym razem wypróbowałam mąkę pszenną chlebową i graham, którą dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa . Chlebek wyszedł pyszny i długo utrzymuje świeżość. Młyn Kopytowa ma w swojej ofercie bardzo różne mąki, polecam Wam odwiedzenie ich strony, zamówienie produktówm które przywiezie kurier do domu, super miła obsługa, kontakt i szybka wysyłka. Znajdziecie tam również mąki eko.
Młyn Kopytowa to firma z tradycjami istniejąca od 1953 roku, jest to firma rodzinna oferująca wysoką jakość produktów. Ja jestem zachwycona mąkami i Wam też je polecam do tworzenia pysznych dań w kuchni.
Zapraszam na kromkę chleba :-)
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej eko Młyn Kopytowa
- 350 g mąki pszennej graham eko Młyn Kopytowa
- pół szklanki płatków owsianych
- pół szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, płatki, siemie, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione.
Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.kulinarnamaniusia.pl/2014/09/chleb-pszenny-graham.html