Wykonanie
Moje pierwsze podejście do
chleba nie wyszło. Piekłam z tego przepisu i zapomniałam wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Nie mogłam go oderwać od
spodu i, mimo, że jest "zjadliwy" wiedziałam — nie będzie zjedzony na Wielkanoc.Wkrótce, przyszedł Najlepszy z mężczyzn, ale nawet On nie dał rady oderwać
chleba. Pierwszy
chleb okazał się totalną klapą. Musiałam zrobić nowy bochenek i to w obecności Najlepszego. A ja wstydzę się kiedy coś mi przed nim nie wychodzi :)Ja zarobiłam swój bochenek mikserem. 3 minuty, godzina wyrastania i po sprawie. On usilnie chciał zrobić tak jak mamusia. Pół godziny wyrabiał ciasto i zabronił mi głośno mówić. podobno "
ciasto drożdżowe opada od zderzenia z falami dźwiękowymi". Zabobon?Na szczęście, wyszło bez zdziwienia. Bochenki wyrosły podobnej wielkości. Mój, z lenistwa i niechęci do wyrabiania ciasta był pieczony w keksówce, a jego jest ładnie wyrobiony i wygląda jak okrągły bochenek.Składniki na 1 bochenek
chleba:(wg Wiery)2 szklanki
mąki pszennej (typ 500)1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanka
płatków owsianych1 łyżeczka
soli7g świeżych
drożdży500ml ciepłej (nie gorącej!)
wodyPrzesiać
mąki,
sól, dodać do nich
płatki owsiane i dokładnie wymieszać.
Drożdże drobno pokruszyć i wymieszać z
mąką. Dolać do miski
wody i miksować (końcówkami do zagniatania) przez 4 minuty. Położyć w ciepłym miejscu na 1–1,5 godziny. Piec w 200 stopniach przed 1 godzinę na dole piekarnika. Jeżeli podczas pieczenia stwierdzimy, że skórka jest dostatecznie przypieczona wystarczy przykryć bochenek papierem do pieczenia.Jego
chleb:
Mój
chleb:
Wesołych Świąt!Nie pozabijajcie się podczas kłótni :)