Wykonanie
Znowu upiekłam chlebek na zakwasie. Tym razem wypróbowałam
mąkę pszenną chlebową i graham, którą dostałam dzięki uprzejmości Młyn Kopytowa . Chlebek wyszedł pyszny i długo utrzymuje świeżość. Młyn Kopytowa ma w swojej ofercie bardzo różne
mąki, polecam Wam odwiedzenie ich strony, zamówienie produktówm które przywiezie kurier do domu, super miła obsługa, kontakt i szybka wysyłka. Znajdziecie tam również
mąki eko.Młyn Kopytowa to firma z tradycjami istniejąca od 1953 roku, jest to firma rodzinna oferująca wysoką jakość produktów. Ja jestem zachwycona
mąkami i Wam też je polecam do tworzenia pysznych dań w kuchni.Zapraszam na kromkę
chleba :-)Składniki:- 400 g
mąki pszennej chlebowej eko Młyn Kopytowa- 350 g
mąki pszennej graham eko Młyn Kopytowa- pół szklanki
płatków owsianych- pół szklanki
siemienia lnianego- 2 łyżeczki
soli- 750 g przegotowanej, ciepłej
wody- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wsypać
mąki,
płatki, siemie,
sól, zakwas i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na
chleb musi być dobrze wyrobione.Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy
masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny
chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.Po tym czasie
chleb spryskujemy po wierzchu
wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.Smacznego :-)