ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z pomidorkami i czosnkiem niedźwiedzim :-)

Chleb na zakwasie z pomidorkami i czosnkiem niedźwiedzim :-)

nazwa

Wykonanie

Jak wiecie piekę swój chlebek na zakwasie, to już u mnie tradycja. Nie smakuje mi za bardzo chleb ze sklepu, odzwyczaiłam się. Taki chleb zrobiony samemu to pyszności i zdrowie, bo wiem co jem. Zachęcam Was do zrobienia takiego chleba w domu. Jak już raz zrobicie to nie przestaniecie.
U mnie dzisiaj chleb z pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim i bazylią oraz dodatkiem mąki orkiszowej firmy Owocowy Raj . Produkty jakie wykorzystałam w swojej kuchni są naprawdę godne polecenia, zachęcam do zapoznania się z ofertą. Chleb wyszedł smakowity, chrupiący i bardzo aromatyczny w smaku.
Zachęcam do wypróbowania :-)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 g mąki orkiszowej Owocowy Raj
- 1 szklanki płatków owsianych
- 4 łyżeczki pomidorów z czosnkiem Owocowy Raj
- 1/3 szklanki siemienia lnianego
- 2,5 łyżeczki soli
- 750 g przegotowanej, ciepłej wody
- zakwas - przepis tutaj
Wykonanie:
Do miski wsypać mąki, płatki, pomidorki z czosnkiem, siemię, sól, zakwas i wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na chleb musi być dobrze wyrobione.
Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.
Po tym czasie chleb spryskujemy po wierzchu wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez
1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.
Po upieczeniu wyciągamy chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.
Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny chleb możemy piec po trzech dniach.
Smacznego :-)
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2014/07/chleb-na-zakwasie-z-pomidorkami-i.html