Wykonanie
Jak wiecie piekę swój chlebek na zakwasie, to już u mnie tradycja. Nie smakuje mi za bardzo
chleb ze sklepu, odzwyczaiłam się. Taki
chleb zrobiony samemu to pyszności i zdrowie, bo wiem co jem. Zachęcam Was do zrobienia takiego
chleba w domu. Jak już raz zrobicie to nie przestaniecie.U mnie dzisiaj
chleb z
pomidorami z
czosnkiem niedźwiedzim i
bazylią oraz dodatkiem
mąki orkiszowej firmy
Owocowy Raj . Produkty jakie wykorzystałam w swojej kuchni są naprawdę godne polecenia, zachęcam do zapoznania się z ofertą.
Chleb wyszedł smakowity, chrupiący i bardzo aromatyczny w smaku.Zachęcam do wypróbowania :-)Składniki:- 500 g
mąki pszennej- 250 g
mąki orkiszowej
Owocowy Raj- 1 szklanki
płatków owsianych- 4 łyżeczki
pomidorów z
czosnkiem Owocowy Raj- 1/3 szklanki
siemienia lnianego- 2,5 łyżeczki
soli- 750 g przegotowanej, ciepłej
wody- zakwas - przepis tutajWykonanie:Do miski wsypać
mąki,
płatki,
pomidorki z
czosnkiem, siemię,
sól, zakwas i
wodę. Mieszamy i wyrabiam wszystko ręcznie. Ciasto na
chleb musi być dobrze wyrobione.Blaszkę do keksówki (40 cm) smarujemy
masłem, z ciasta odkładamy 3 łyżki do słoika i umieszczamy w lodówce na kolejny
chleb. Do blaszki przekładamy ciasto i wyrównujemy łyżką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 9 godzin.Po tym czasie
chleb spryskujemy po wierzchu
wodą i pieczemy w nagrzanym piekarniku - góra-dół przez1 godzinę i 15 minut w temperaturze 190 stopni.Po upieczeniu wyciągamy
chleb z foremki. Studzimy na kratce.
Chleb bardzo długo utrzymuje świeżość.Zakwas przechowujemy w lodówce maksymalnie tydzień. Kolejny
chleb możemy piec po
trzech dniach.Smacznego :-)