Wykonanie
Od blisko 1,5 roku piekę
chleb na zakwasie. Przez ten czas zdążyłem już upiec wiele bochenków. Część udanych, część niestety nie. Jednak dzięki tym eksperymentom,
mogę dziś podzielić się z
Wami moim przepisem na przepyszny
chleb na
mące typu graham.Nie podam Wam mojego przepisu na zakwas, ponieważ sam ten zakwas dostałem, ale z tego co wiem, to był robiony według przepisu z bloga White
Plate .Mój zakwas po każdym pieczeniu ląduje w lodówce i czeka na następne pieczenie.Szczerze polecam upieczenie własnego bochenka. Zapewniam Was, że po spróbowaniu
chleba własnej roboty nie będziecie chcieli patrzeć na wyroby chlebopodobne, które można kupić w sklepach!
Składniki na zaczyn:- 1 łyżka aktywowanego zakwasu żytniego- 100 g
mąki pszennej graham (1850)- 100 ml
wodySkładniki na
chleb:- Zaczyn- 500 g
mąki pszennej graham (1850)- 300 ml
wody- 1 płaska łyżka
soliSposób przygotowania:Na początek musimy przygotować zaczyn na nasz
chleb. W tym celu do dużego pojemnika wkładamy łyżkę aktywowanego zakwasu, 100 g
mąki i wlewamy 100 ml
wody.Wszystko razem mieszamy, aby składniki się połączył.Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Po 12h do miski lub na stolnicę wysypujemy 500 g
mąki, dodajemy wyrośnięty zakwas, wlewamy
wodę i dodajemy
sól.Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż stanie się jednolite.Po tym czasie formujemy bochenek, obsypujemy go dookoła
mąką i odstawiamy na 5-6h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Chleb można włożyć np. do specjalnego koszyczka do wyrośnięcia, lub możemy włożyć go na kwadratową blachę, na której później będziemy
chleb piekli. Mój rósł po prostu na blacie, dlatego jest dość płaski.Gdy
chleb nam już wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.Tuż przed włożeniem
chleba, obficie spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą i wkładamy nasz bochenek.Zanim zamkniemy piekarnik, spryskujemy jeszcze sam
chleb, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni.W tej temperaturze
chleb powinien się piec przez około 1h.Jak już napisałem,
chleb można piec na blasze, ale doskonale wychodzi
chleb pieczony na kamieniu.Po godzinie, wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i zostawiamy
chleb aż wystygnie.Smacznego!
Wpis znajdzie się na liście: