Wykonanie
Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu, to trzeba robić
chleb na drożdżach. Ten pochodzi z książki Hamelmana. Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to
wędlin. Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry, dość długo świeży i wilgotny. Polecam.
Składniki:680 g
mąki pszennej chlebowej230 g
mąki pszennej pełnoziarnistej150 g
płatków owsianych zwykłych lub górskich570 g
wody100 g
mleka75 g
miodu75 g
oleju20 g
soli5 g
drożdży instantWykonanie:
Płatki wsypać do misy robota i zalać
wodę. Wymieszać tak, aby
płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę
mąki lub
wody. Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. W połowie wyrastania ciasto złożyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny.Piekarnik (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni. Przełożyć
chleb na kamień lub blachę i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut. Gotowy
chleb będzie wydawał głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od
spodu.
Chleb wystudzić na kratce.