ßßß Cookit - przepis na Chleb owsiany

Chleb owsiany

nazwa

Wykonanie

Jeżeli zapomni się o dokarmieniu zakwasu, to trzeba robić chleb na drożdżach. Ten pochodzi z książki Hamelmana. Jest smaczny, z lekko słodkawym posmakiem, ale pasuje też to wędlin. Jak na drożdżowca, to naprawdę dobry, dość długo świeży i wilgotny. Polecam.
Składniki:
680 g mąki pszennej chlebowej
230 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g płatków owsianych zwykłych lub górskich
570 g wody
100 g mleka
75 g miodu
75 g oleju
20 g soli
5 g drożdży instant
Wykonanie:
Płatki wsypać do misy robota i zalać wodę. Wymieszać tak, aby płatki dobrze namokły i odstawić na około 15 - 20 minut do zmiękczenia. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać na najniższej prędkości przez 3 minuty. Sprawdzić wilgotność ciasta, powinno być średnio luźne, i ewentualnie dodać odrobinę mąki lub wody. Wyrabiać na wyższej prędkości przez 3 - 4 minuty. Uformować kulę, przykryć i odstawić do wyrastania na 2 godziny. W połowie wyrastania ciasto złożyć. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Z każdej uformować bochenek, przełożyć do kosza, nakryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 - 1,5 godziny.
Piekarnik (najlepiej z kamieniem) rozgrzać do 235 stopni. Przełożyć chleb na kamień lub blachę i piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i piec przez kolejne 10-15 minut. Gotowy chleb będzie wydawał głuchy odgłos, jeżeli postukamy go od spodu. Chleb wystudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/02/Chleb-owsiany-1.html